5. Náhody 2

02.11.2011 09:50

     V predchádzajúcej kapitole som sprisahanie vírusov a baktérií neopísala s takým nasadením a vehemenciou iba tak- samoúčelne.

Po prvé, ako už bolo naznačené, toto sprisahanie má priamy súvis s udalosťami nastávajúcimi a po druhé, dá sa brániť. Niekto si možno myslí, že teraz príde konečne na koreň týmto šialeným riadkom a že tu práve  v tejto chvíli začnem propagovať nejaký zaručene, zaručene, najlepší, najuniverzálnejší, najfantastickejší, nie však najlacnejší farmaceutický, teda hmhmh, prepáčte, úúúúúplne prírodný produkt. Chyba lávky! Žiaden farmaceutický produkt! Moje metódy sa musia vyrovnať metódam nepriateľa. Vojnová lesť, útoky, úskoky. To sú moje metódy. Ako teda na to ? V prvom rade nikdy, ale nikdy nedávajte najavo, že sa niekam chystáte. Naopak. Je vhodné veľmi nahlas   a veľmi často deklarovať, alebo deklamovať, už ako je komu lepšie,  že tento víkend sa rozhodne nikam nechystáte. Je dobré rafinovane odsúdiť všetkých, ktorí sa v čase súčasných hrozných chrípok plánujú zúčastniť akejkoľvek spoločenskej udalosti, zahraničnej cesty, dovolenky, alebo návštevy, závisí to samozrejme od toho, kam sa práve vy chystáte. A zúčastniť sa toho s deťmi?! Číre šialenstvo! Dajte si pozor, aby ste boli presvedčiví. Musíte sa vžiť do role. Ale hlboko vo svojom vnútri sa samozrejme neoblomne držte svojho plánu. Vírusy vás obídu a zostanete zdraví.   Rada by som si prisvojila ovácie, ocenenia a Nobelové ceny za tento nápad. Vo všetkej skromnosti však ustupujem do úzadia a priznávam bez mučenia, že nápad to nie pôvodný. Nápad to britský, pochádzajúci z tvorivosti múdrej a vtipnej hlavy známeho spisovateľa Jerome Klapka Jeromeho a jeho najznámejšej knihy Traja muži v člne (nehovoriac o psovi).Nutné  je však podotknúť, že hrdinovia jeho knihy nepoužili uvedenú  metódu na boj proti vírusom, ale na boj proti  čajovej kanvici. Takže prosím aspoň o pripísanie malého bodíku, v tomto prípade za úspešnú aplikáciu.

Pre vaše potešenie prinášam úryvok zo spomínanej knihy, týkajúci sa protivnej čajovej kanvice. Teraz vetička majiteľom autorských práv  toho podareného dielka.

Vážení majitelia. Spávajte naďalej pokojne. Vzhľadom na návštevnosť týchto stránok sa nemusíte obávať o svoje tantiemy, že sa v dôsledku uverejnenia odstavčeka z knihy prestane kniha predávať.

Naopak môžete to považovať za pokus o  reklamu a v prípade, že by ste sa chceli za túto nevinnú propagáciu s tantiemami podeliť, kontakt  pre zistenie čísla  môjho účtu nájdete v rubrike kontakt.

Teraz sľúbený úryvok  : „ ...teprve potom sme na palubě poklidili a začali si připravovat večeři. Konvici s vodou jsme postavili na vařič až do špice lodi a odešli od ní až ke kormidlu a dělali jsme, jako že si jí vůbec nevšímáme a že si chceme vypakovat ostatní věci. To je jediný spůsob, jak na řece přimět vodu v konvici, aby přišla do varu. Když vidí, že na to čekáte, že už jste netrpěliví, tak ani nezabublá. Musíte jít od ní pryč a dát se do jídla, jako kdybyste s čajem vůbec nepočítali. Ani ohlížet se po ní nesmíte. To ji pak za chvilku uslyšíte, jak klokotá, celá nedočkavá, aby už z ní byl čaj. Dobře taky působí, když máte hodně na spěch, velice hlasitě říkat jeden druhému, jak nemáte na čaj vůbec chuť a že si ho ani nebudete dělat. To musíte být u té konvice hodně blízko, aby vás mohla slyšte a pak musíte zařvat: „ já si dneska čaj nedám, co ty Georgi?“ A George musí zařvat v odpověď: „ já taky ne, já čaj nerad, napijme se radši limonády, čaj je těžko stravitelný.“ Načež se voda v konvici okamžitě začne tak prudce vařit, že přeteče a uhasí vařič ...“

                                                          /J.KlapkaJ. Three Men in a boat, preklad J.Z.Novák/

 

Predpokladám, že vám cudzie jazyky nerobia problémy a uvedenému úryvčeku ste porozumeli a ešte lepšie tak pochopili časť stratégie boja proti vírusom.

A teraz jeden čisto pôvodný nápad. Hoci, keď tak nad tým premýšľam, ktorý nápad, ktorá myšlienka je naskutku pôvodná? Spolu s rečou nám bol odovzdávaný aj pohľad na svet, knihy nás inšpirovali, umenie nadchýnalo, veda povzbudzovala. Žiadna  myšlienka nevzniká vo vákuu bez interakcií. Preto radšej poviem: Teraz jeden nápad, pri ktorom som si nie načistom, kde má pôvod.

A to, robte sa , že už chorý ste. Najlepšie, spolu s  celou rodinou. Môže to vyzerať na prvý pohľad náročne. Je  pravdou, že neviem, ako by zareagovala Jeromeho kanvica, keby sa s kamarátmi tváril, že už čaj pijú. Pri vírusoch to zaberá. Možno sú vírusy menej inteligentné, ako čajové kanvice...

V každom prípade to vyzerá, že aj vírusy mávajú vlastnosť, ktorá je typická pre priateľské kolegynky, ktoré sú s vami na rovnakom poste a v budúcnosti je možný kariérny postup len pre jednu z vás. A to: radi - tie vírusy (rady - tie kolegynky) vidia, že to s vami ide dolu vodou.  Keď ste už celkom na dne, nonšalante vás prehliadajú , prípadne blahosklonne ľutujú a obzerajú sa po ďalšej obeti. Takže ak budete v kritické dni ležať v posteli, stonať a popíjať čaj s medom, je možné, že vírusy si vyberú obeť, z ktorej budú mať väčšie potešenie.

Poďme na ďalšie možnosti. Pokiaľ sa bojíte, že ochoriete vy, alebo vaše deti, iste budete podnikať opatrenia. Hltať vitamíny, dbať na výživu, obliekať sa primerane  a podobné veci, ktoré vám našepká váš zdravý rozum. Tvárte sa, že to nerobíte. Áno, rozumiete dobre. Vitamíny si dávajte tajne, po tme. Keď mrzne, vyhláste, že vy čiapku ani rukavice nepotrebujete a oblečte si ich len tak mimochodom, nenápadne, trebárs vo výťahu. Keď prší tvrďte, že dáždniky sú pre slabochov a vám pár kvapiek neuškodí. Samozrejme, dáždnik si potom vezmite. O deťoch  môžete v tej istej situácii tiež tvrdiť niečo odvážne, napríklad: však nie sú z cukru, alebo niečo podobné. Inteligenčné kritéria nie sú pri výrokoch používaných v boji proti vírusom určené,  tak len smelo.

 Ďalšou možnosťou je využiť moment prekvapenia. Spôsobiť vírusom šok. Je pravda, že tento variant je len pre silné povahy. Môžem prezradiť, že moji drahí rodičia a časť našich príbuzných a známych tento spôsob používa a napodiv sa všetci tešia dobrému a možno aj  čoraz lepšiemu zdraviu. Neviem to síce pochopiť, lebo mne sa tento spôsob zdá ako účinná metóda skrátiť vlastný život, nie život milých vírusov, ale....vyzerá to, že ono to funguje. Volá sa to otužovanie. Prebieha to tak, že skupina nadšencov sa jedného jesenného rána, najlepšie keď mrholí a  pofukuje ľadový vietor, vyberie k jazeru. Tam sa vyzlečú do plaviek a s fučaním, rôznymi výkrikmi a stonmi vstúpia  do tej príjemnej asi päťstupňovej vody (funguje to však aj v zime, v mrazoch, ale to už len v tečúcej vode). Pokiaľ sa v niektoré, neveľmi vľúdne jesenné ráno vyberiete do lesa, ktorý ukrýva jazero a začujete veľmi podozrivé zvuky, nemusíte hneď volať políciu, že si v lese vybavujú mafiáni účty, prípadne poľovnícky zväz,  že ste objavili najväčšiu čriedu diviakov v Európe. Preverte si, či to nie len nadšenci – otužilci radostne utužujú svoje zdravie.

A ešte jedna dôležitá rada. V boji proti pôvodcom chorôb buďte vynaliezaví. Metóda, ktorú ste už raz použili, sa pred nasledujúcou akciou môže ukázať neúčinná. Treba metódy minimálne striedať. Veď aj vedci sa zhodujú, že vírusy a baktérie majú dobrú adaptačnú schopnosť. To je ako s tými komármi, ktoré už bez repelentu nevedia dýchať... Ak objavíte nejakú originálnu metódu, nezabudnite mi dať vedieť. 

 

No vidíte, sama neviem ako, ale vírusom som venovala opäť celú kapitolu. Je to ale téma nanajvýš dôležitá a preto som cítila potrebu varovať vás dôkladne. Nabudúce sa už naisto vrátim k našej dovolenke, aby ste sa dozvedeli, ako to všetko prebiehalo u nás.

 

Diskusná téma: 5. Náhody 2

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok